Workshop djembé
Workshop djembé

Hoe werkt een goede workshop djembé?

Voor ons is een goede workshop pas geslaagd als iedereen een klein momentje van magie gevoeld heeft. Djembé spelen lijkt heel gemakkelijk en dat is het in zekere zin ook. Maar vergis je niet, net zoals bij elk instrument vereist het de nodige oefening en kunde. De moeilijkheid zit hem vaak niet in het slaan, maar wel in het aanvoelen en houden van ritme.

Een workshop gever is iemand die de nodige kennis en traditie mee heeft om dit instrument te bespelen. Het is op djembé heel gemakkelijk bepaalde drum ritmes te vertalen (denk aan de Queen beat: boem boem pats boem boem pats). Het is iets wat we vaak horen gebeuren op een workshop. Maar echter is dit niet hetgeen we naar opzoek zijn. Djembé wordt gekleurd door traditie en polyritmiek. Het geeft de typische sound die je terug vind in heel veel Afrikaanse muziek.

We leveren iemand die complexe polyritmiek begrijpt,  dit is nodig om de essentie van het instrument bij iedereen naar boven te halen.

Wat is het doel van deze workshop?

Een workshop djembe is een unieke en leuke manier om het teamgevoel te versterken en medewerkers te motiveren.

  • Verbetert communicatie en samenwerking: Door samen te spelen, leren teamleden elkaar beter kennen en leren ze hoe ze samen kunnen werken om een gezamenlijk doel te bereiken.
  • Biedt een unieke en onvergetelijke ervaring: deze workshop is een leuke en onvergetelijke ervaring voor iedereen, die zal bijdragen aan een positieve en productieve werkomgeving.
  • Versterkt het teamgevoel: Het delen van een gezamenlijke ervaring en het samenwerken aan een project kan het teamgevoel versterken en de band tussen teamleden versterken.
  • Stimuleert creativiteit en verbeeldingskracht: Het maken van muziek is een creatieve activiteit die verbeeldingskracht en originaliteit stimuleert.
  • Verhoogt zelfvertrouwen en zelfdiscipline: Deelnemers krijgen de kans om op te treden en hun muzikale vaardigheden te tonen, wat hun zelfvertrouwen kan verhogen. Het vereist ook zelfdiscipline en oefening, wat bijdraagt aan persoonlijke groei.
  • Leuk en ontspannend: Het spelen van muziek is leuk en ontspannend, wat stress kan verminderen en het algehele welzijn van deelnemers kan verbeteren.

Als bedrijf of organisatie is het belangrijk om te investeren in teambuilding activiteiten om het teamgevoel te versterken en medewerkers te motiveren. Een workshop zoals deze is een unieke en leuke manier om dit te bereiken en deze activiteit zal zeker bijdragen aan een positieve en productieve werkomgeving.

Stap voor stap in ritme komen.

Hoe pakken we ritme nu juist aan? Want, in elke workshop die we geven komt er wel iemand naar ons toe met de opmerking:

"ja allemaal goed, maar ik heb geen gevoel voor ritme!"

Volgens ons bestaat dit helemaal niet. Er bestaan technieken en methoden om iedereen ritme te doen voelen. Of we er met twee uur workshop in slagen om er iedereen in te krijgen, dat kunnen we niet garanderen. Heel veel hangt af van waar de pijnpunten in ritmische beleving liggen bij de persoon in kwestie.

Het draait in de eerste plaats rond mensen in de juiste focus krijgen, uit hun comfort zone brengen en laten mee bewegen op cadans en puls (geen zorgen, ik schrijf bewegen maar we gaan niet dansen).

In deze fase van de workshop draait eigenlijk alles rond ontwapen en meekrijgen van mensen. We snappen donders goed dat niet iedereen even veel zin heeft om zich kwetsbaar op te stellen in groep. Vooral als het iets is waarvan je weet dat je er niet zo goed in bent.


In deze stap is de essentie: iedereen zo snel mogelijk samen in ritme krijgen.


Workshop djembé stap 1

We reiken daarom hele simpele oefeningen aan op maat van je deelnemers. We testen dan snel hoe ver en moeilijk we het geheel kunnen maken. Door dit te doen, hopen we jullie vertrouwen te winnen. Want zonder jullie vertrouwen naar ons toe, kunnen wij helaas niets doen. Het is essentieel, broodnodig en van aller groots belang.


Laat ons je zachtjes meevoeren in een bad van ritme. We hebben een plan, het is niet onze eerste keer. Het is gewoon onze job en onze passie.


Workshop djembé stap 2

Na enkele oefeningen starten we een ritme, we leren aan hoe dit werkt, door het heel simpel voor te spelen. Veel kan je leren via imitatie, het is een tool die we graag gebruiken. We leren meerdere ritmes aan, en als snel krijg je een cadans draaiende cadans. Een spel van vraag en antwoord, waarin groepen tegenover elkaar gezet worden. Een magisch geheel van pulsen, acties en reacties. Eens iedereen zijn eigen partij onder de knie heeft, bouwen we verder.

We brengen in onze workshop altijd enkele bas trommels mee. Deze heten we doun-doun's dit zijn hele grote trommels die eigenlijk (traditioneel gezien) getrouwd zijn met djembé. Je kan ze onmogelijk los koppelen van elkaar. Enkele leden van je groep die djembé spelen zullen deze voor hun rekening nemen. De bastrommels nemen een heel prominente plaats in ons geheel in. Ze geven meer betekenis aan wat de djembé's aan het spelen zijn.

Workshop djembé stap 3

workshop djembé ritmus


De grote koudwatervrees is ondertussen gaan liggen. Onze groep heeft vertrouwen gevonden in hetgeen ze doen, en het ritme, is aan het draaien. Vaak geven we dan enkele muzikale break's mee. Dit zijn kleine korte tussenstukjes waarmee je de muziek even onderbreekt en terug start. Het is een leuke afwisseling in de muziek die draait, en zorgt voor heel wat muzikale energie.



Het is tijd voor de finale!


Hoe werkt de finale in onze djembé workshop?

......................................................... hmmm, even twijfelde ik of ik deze in mijn blog wil zetten. Maar ik besluit het mysterie van onze finale enkel live te verklappen. Wel geven we mee dat het de klap op de vuurpijl is.

De energie die je in djembé zoekt. Maar dit hier uitleggen zou ongelofelijk zonde zijn, het valt ook niet uit te schijven.



Onze finale moet je voelen en beleven.




Over de schrijver
Reactie plaatsen