Van Afrika naar Brazilië!

Een blaam op het westen maar een revolutie op muzikaal vlak.

samba!!!

29/01/2020 - 23:18

Samba heb je in zo veel soorten, kleuren en vormen dat het bijna onmogelijk wordt om alles te omvatten in één artikel. De muzikale revolutie die hiermee gepaard gaat is de oorsprong van bijna alles waar we vandaag naar luisteren. Gebogen onder een verschrikkelijke slavenhandel leeft de oorsprong van deze muziek nog iedere dag verder in de straten van Rio De Janeiro. Nooit had culturele samensmelting zo'n ongelofelijke invloed op de rest van de geschiedenis. Menig groot denker en begaafde muzikant kon aan expressie doen dankzij (maar ondanks) de samensmelting van verschillende culturen.

1. Hoe zit dat nu met culturele oorsprong en ritme?

Tijdens de beruchte trans-Atlantische slavenhandel die duurde van 16e eeuw tot begin 19e eeuw werden miljoenen Afrikanen ontvoerd uit verschillende landen in Afrika. Door de grote vraag die naar suiker, katoen, koffie en andere grondstoffen ontstond in Zuid-Amerika ook de vraag naar goedkope werkkrachten. Deze werkkrachten werden ontvoerd overal in Afrika, ze werden verkocht aan de kusten van West-Afrika door Nederlandse, Spaanse, Portugese en Engelse mensenhandelaars. In de 19e eeuw werd slavenhandel verboden hoewel de slavernij nog vele jaren doorging.

Er zijn naar schatting 12 miljoen mensen ontvoerd uit hun land om te gaan werken in plantages in Zuid-Amerika. Door deze volksverhuizing werden tradities en religies gemengd en grondig door elkaar geschud.

2. Samba!

De geschiedenis van de Samba is niet enkel te danken aan de Afrikaanse invloed die de muziek kreeg. In een Samba hoor je ook Europese, Arabische en Amerindische invloeden. Het brengt ons eigenlijk terug tot de 8e eeuw na Christus. Als de eerste Afrikanen richting Spanje en Portugal komen. Gedurende 5 eeuwen bezetting van het Iberisch schiereiland deden verschillende percussie instrumenten hun intrede (tamboerijn). Voor privé orkesten leerden heel wat slaven en inwijkelingen Europesche muziek aan. Waaronder de mars, de wals en de gekende Italiaanse aria. De Portugese bezetters waren toen heel gefascineerd door de Afrikaanse batiques een term die toen gebruikt werd om dans begeleid op percussie te omschrijven. Er werd door deze combo van Westerse muziek en de Afrikaanse een nieuwe muziekstijl geboren! De Lundo die doorgaat voor de eerste nationale dans van Brazilië. Een andere variant van de Lundo is de Modhina.

Aan het einde van de 19e eeuw bij de afschaffing van de slavernij kwam een grote migratiestroom op gang. Vele ontvoerde mensen keerden terug naar hun thuisland maar andere gingen zich ook vestigen in de grote steden van Brazilië zoals <<Rio De Janeiro Hun locale dansen en gebruiken namen ze mee. Hieruit werd de Samba geboren zoals we hem nu kennen. de samba de roda do recôncavo, de samba rural paulista, de calango, de jongo en de congadas of congos. Onder de invloed van de polka en de Cubaanse Habanera ontstond een compleet nieuw muziekgenre. In 1917 breekt de allereerste carnavalshit uit "pelo telefone".

Vanaf 1928 ontstond zelfs de eerste percussieschool in Rio! Deze samba scholen werden vanaf dan officieel deel van het carnaval dat ieder jaar doorgaat! Deze soort van samba heten we de Samba reagge en de Samba enredo. Deze laatste staat bekend als een snelle en opzwepende stijl van samba en vind je heel vaak terug in de carnavalbands. Hij wordt meestal gezongen door een man begeleid door de baterias aan percussie.

Ontdek onze workshop Samba!

klik hier